Categories: Nieuws

Tim den Hartog

Delen

Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s): wat zijn het en wat kun je ermee doen?

Deze eenheden zijn een soort energie-certificaten en verdien je wanneer je elektriciteit in het wegtransport brengt. Dit kan zeer interessant zijn als je moet/wilt investeren in laadinfra op dit moment. Den Hartog Charging kan je daarmee helpen! Lees hieronder meer:

Het systeem, geïntroduceerd in Nederland in 2015, heeft als doel de transportsector te verduurzamen. Hier is hoe het werkt: bedrijven die fossiele brandstoffen produceren, zijn verplicht om HBE’s aan te schaffen om hun CO2-uitstoot te compenseren. Het zijn als het ware digitale tickets die aantonen dat een bepaalde hoeveelheid duurzame energie is gebruikt in het wegtransport.

Wat betekent dat dan voor jou? De producenten van HBE’s, vaak bedrijven met eigen laadinfrastructuur, en een groeiend elektrisch wagenpark, kunnen deze certificaten ‘verdienen’ door hun elektrische voertuigen op te laden met (groene) stroom, ook jouw bedrijf kan zo’n producent zijn en/of worden. De certificaten kunnen vervolgens verkocht worden aan degenen die ze nodig hebben – degenen die fossiele brandstoffen produceren. Dit zorgt niet alleen voor een stimulans om elektrische voertuigen te gebruiken, maar creëert ook een erg interessant financieel voordeel voor de bedrijven die de overstap maken naar elektrisch rijden. Voor bedrijven die de overstap maken naar het opladen van elektrische vrachtwagens met zonne-energie, kunnen de financiële voordelen nog groter zijn.

Om te profiteren van HBE’s, moet een bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder het bezit van de netaansluiting en voldoende energieverbruik bij het opladen van elektrische voertuigen. Maar voor die bedrijven die aan deze voorwaarden kunnen voldoen, opent zich een kans om niet alleen bij te dragen aan een duurzame dienstverlening, maar ook om extra inkomsten te genereren in de energietransitie, HBE’s vormen een interessante schakel in deze transitie.

Benieuwd naar wat het jouw bedrijf oplevert? Maak snel een afspraak en we rekenen de businesscase door!

Leave A Comment

Related Posts