Categories: Nieuws

Patrick Noordzij

Delen
afbeelding om laadpaal te demonstreren voor de nieuwe subsidieregelingen. De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven en de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer

Wilt u ook graag een laadinfrastructuur aanleggen op uw terrein, maar weet u niet waar te beginnen? Dan kunnen de Subsidieregelingen Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) of Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA) u wellicht hierbij helpen. Wij zetten voor u alle belangrijkste punten op een rij.

Wat is het verschil tussen de twee subsidies?
De SPRILA subsidie is voor ondernemers die op eigen of gehuurd terrein een laadinfrastructuur willen aanleggen voor elektrische voertuigen. Deze subsidie is bedoeld om de overstap naar elektrisch rijden te versnellen door de financiële drempels te verlagen.

De SPULA subsidie richt zich voornamelijk op gemeenten, bedrijven en ondernemers die een publiek toegankelijke laadinfrastructuur willen aanleggen voor zware elektrische voertuigen. De uitrol van deze subsidie stelt bedrijven in staat om de uitrol van publiek toegankelijke laadlocaties te versnellen.

De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven

Deze regeling is voor ondernemers met een KVK-inschrijving die in Nederland gevestigd zijn, evenals voor concessiehouders van openbaar vervoer. Een concessiehouder is een vervoerder met een vergunning voor openbaar busvervoer.

Exploitanten van laadinfrastructuur komen alleen in aanmerking voor SPRILA Aanschaf als de laadinfrastructuur wordt gebruikt voor hun eigen voertuigen of voor voertuigen van hun werknemers.

Waarvoor kunt u een subsidie krijgen?
De subsidie wordt verstrekt voor:

  • De basislaadinfrastructuur, inclusief de hoofdaansluiting en bekabeling.
  • DC-laadstations met een vermogen vanaf 20 kW.
  • AC-laadstations met een vermogen vanaf 11 kW en minimaal 4 laadpunten, of vanaf 43 kW.

Daarnaast kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor stationaire batterijen met een capaciteit tot 1.000 kWh, onder specifieke voorwaarden.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
Het maximale subsidiebedrag per aanvrager is € 350.000 per kalenderjaar. Specifieke bedragen variëren afhankelijk van het type laadstation en de stroomtoevoer. Voor mkb-bedrijven en grote bedrijven zijn de subsidiebedragen bijvoorbeeld als volgt:

  • AC-laadstation vanaf 11 kW: € 904 (mkb), € 452 (groot bedrijf).
  • DC-laadstation vanaf 50 kW: € 12.842 (mkb), € 6.421 (groot bedrijf).
  • Stationaire batterij: € 160 per kWh (mkb), € 80 per kWh (groot bedrijf).

Het aanvraagproces
Het aanvraag proces verschilt afhankelijk van het subsidiebedrag:

  • Voor subsidies lager dan € 25.000 moet de laadinfrastructuur eerst worden geïnstalleerd, waarna de subsidie binnen 13 weken na voltooiing kan worden aangevraagd.
  • Voor subsidies hoger dan € 25.000 moet de subsidieaanvraag worden ingediend met een offerte voordat de installatieopdracht wordt gegeven

De aanvraagperiode voor de SPRILA subsidie loopt van 24 september 2024 tot 31 december 2024. Het is belangrijk om uw aanvraag goed voor te bereiden en tijdig in te dienen bij het RVO.

De Subsidieregeling publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer

Deze subsidieregeling is voor bedrijven die een laadinfrastructuur willen laten aanleggen of uitbreiden. De laadinfrastructuur wordt geplaatst op een locatie die altijd publiek toegankelijk is. Alle laadpunten volledig beschikbaar zijn voor gebruik voor zware elektrische voertuigen binnen 24 maanden na subsidieverlening. Er gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energie en het aangevraagde subsidiebedrag minimaal €25.000 is.

Waarvoor kunt u een subsidie krijgen?
De Subsidie wordt vertrekt voor:

  • Een netaansluiting van minimaal 600 kVA;
  • Minimaal 1.400 kW aan laadstations van 200 kW of meer;
  • Minimaal 2 laadstations met een vermogen van 350 kW of meer;
  • Een CCS- of MCS-connector voor alle laadpunten;
  • Voor alle laadpunten: funderingen die geschikt zijn voor voertuigen van ten minste 50 ton;
  • Voor alle laadpunten: doorrijhoogtes van minimaal 4,2 meter;
  • Voor alle laadpunten: fysieke ruimtes voor het laden van een trekker met oplegger combinatie van 16,5 meter;
  • Laadinfrastructuur die altijd met het internet is verbonden en waarbij de communicatie verloopt volgens het Open Charge Point Protocol versie 1.6 met CS-certificaat of hoger

Wanneer er onvoldoende netcapaciteit is, is het ook mogelijk om per laadlocatie aanvullende subsidie aan te vragen voor een stationaire batterij.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
De subsidie bedraagt:

  • € 19.000 voor een laadstation met een vermogen vanaf 200 kW tot 350 kW;
  • € 43.000 voor een laadstation met een vermogen vanaf 350 kW;
  • € 80 per kWh opslag voor een stationaire batterij.

Het maximum vermogen dat vergoed wordt is 3.600 kW per laadlocatie en 1.400 kWh voor een stationaire batterij. U mag meer vermogen of capaciteit plaatsen, maar krijgt boven deze hoeveelheden geen vergoeding meer.

Hoe vraag je de SPULA-subsidie aan?
Het aanvragen van de SPULA-subsidie verloopt via de RVO en kan in enkele stappen worden doorlopen:

  1. Voorbereiding: Verzamel alle benodigde documentatie en informatie over het project, zoals een gedetailleerd plan, kostenramingen en locatiegegevens.
  2. Aanvraag indienen: Dien de aanvraag online in via het eLoket van de RVO. Zorg ervoor dat alle documenten volledig en correct zijn ingevuld om vertragingen te voorkomen.
  3. Beoordeling: De RVO beoordeelt de aanvraag op basis van de gestelde criteria. Dit kan enkele weken duren, afhankelijk van de drukte en complexiteit van de aanvragen.
  4. Toekenning en uitvoering: Bij een positieve beoordeling ontvang je een subsidiebeschikking en kun je beginnen met de uitvoering van het project. Houd rekening met de rapportageverplichtingen gedurende de subsidieperiode.

De aanvraagperiode voor de SPULA subsidie loopt van 1 oktober 2024 tot 31 december 2024. Het is belangrijk om uw aanvraag goed voor te bereiden en tijdig in te dienen bij het RVO.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, onze experts staan klaar om u te informeren en adviseren!

Leave A Comment

Related Posts